Pavelkovo skrblení 60: Jak se daří mým investicím

Michal Pavelka
Publikováno 7. září 2015

Po prázdninách jsem sebral konečně odvahu a podíval se po dvou měsících na stav svého konta. Na běžném účtu jsem tak nějak masakr očekával, takže jsem byl připravený. Horší je však stav, který vládne v mém portfoliu. Ať už jsem v něm měl akcie z východu, severu, jihu i západu, všechno dole. O komoditách nemluvě. Co naplat, že jsem část ropy vyměnil za zlato, spadlo oboje. A to jsem se, namlsán úspěchy z prvního pololetí, zbavil různých obligací, které na můj vkus vydělávaly málo, a utržené peníze vrazil taky do akcií.

Celková ztráta za prázdniny je cca sedm tisíc korun. No jasně, miliardáři se teď ironicky usmívají.

Jaké si z toho vzít ponaučení.

  1. Někdy být rád za 0,06 % za úroky na spořicím účtu.
  2. Nevěřit sebevtíravější reklamě nějaké bankovní instituce, že dokáže zhodnotit vaše peníze.
  3. Brát to stále jako hru – někdy klesne, jindy stoupne. Hlavně teď v panice neprodávat, však ona ta ropa zase jednou půjde nahoru, zadarmo snad nebude. Pro jistotu jsem si, když je levná, koupil další podíly v komoditních fondech.
  4. Udělal jsem si tabulku, do níž si periodicky zapisuji stav jednotlivých svých investic. Sice mi to nic neušetří, a nervy už vůbec ne, ale jsem lépe připraven a nenaletím svému makléři na ten jeho televizní úsměv.

S podzimem jsem si řekl, že budu muset ušetřit jinde. Už v srpnu mě zaujala možnost zúčastnit se aukcí energie. Jde o další formu, jak si vylepšit smlouvu s dodavatelem energie. Věděl jsem, že aukce si dělají města či firmy, ale nikdy mě nenapadlo, že se akce mohu zúčastnit i jako soukromá osoba. V příštím díle tedy zagooglím a zjistím, jaké mám jako fyzická osoba možnosti.

Jo a pro zajímavost – Windows 10 stále nic, jen hlásí, že se na pozadí stahuje. Už více než týden.


M
Martin 09.09.2015 – 14:27

Noo, s aukcemi energií také opatrně. Není vše na první pohled tak super, jak to vypadá.

Odpovědět

JB
Jiří Brůžek 09.09.2015 – 22:31

Pane Pavelko, to o čem píšete v článku není investice, ale čistá spekulace. Kupujete něco o čem nic nevíte? Bláznovství. Proč vůbec investujete do akcií a do komodit? JIrka

Odpovědět

VV
Víťa Válka 11.09.2015 – 08:37

Také to spíš vnímám jako spekulativní pokus "od boku". Já začal s ještě dalšími kluky z jiného směru. Přečetl jsem si knihu od Gladiše "Jak Investovat" a potom od Greenblatta "Small book that beats the market" a od toho mista se odpichnul. Koncem roku se pak chystam na konferenci profesionalu http://www.ceskainvesticnikonference.cz/ abych (jako uplny junior) trosku pochopil jak to chodi. Mimo to ctu cesky a americky Forbes, abych se trosku drzel v kondici a jeste par dalsich kondicnich aktivit, spolecne s penezma v nekolika vecech (P2P lending, Ing Fondy, Akcie)...

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás