Pavelkovo skrblení 6: Nejkrásnější město Polska

Michal Pavelka
Publikováno 2. června 2014

Různé newslettery obvykle přeposílám rovnou do virtuálního koše, ale Skrblíkovy zpravodaje mám upřímně rád. A myslím to rozhodně upřímněji než zničehonic věřící Standa Grossů.

Za týden, co jsem skrbblog nepsal, mi do pošty dorazily dva. V tom prvním mě jako milovníka cestování zaujala informace o levných jízdenkách do Gdaňsku a jiných polských měst. Hned jsem si na stránkách polskibus.com vyzkoušel, kolik by mě jízdenka do Gdaňsku stála. Jednosměrná 80 zlotých, zpáteční 120. Ještě kouknu na kurz ke koruně. Na české je to teda 520 korun, respektive 780 za cestu tam a zpět. Odjezd například o půlnoci, v Gdaňsku jste před polednem. Leckdo možná namítne, že přece jen je pohodlné mít s sebou auto, aby člověk mohl přejíždět mezi památkami. Mohu vás ubezpečit, že v Gdaňsku a okolí to neplatí. Byl jsem tam dvakrát a pokaždé jsem auto někde odstavil a mezi Sopotami, Gdyní a Gdaňskem se pohyboval hromadnou dopravou. Silnice totiž byly neúnosně přecpané. Vlaky jezdí pravidelně, staví v každé prdelce a jejich cena je únosná. Navíc suprové je jet z Gdaňsku lodí kolem Westerplatte, místa, kde začala Druhá světová válka, kolem doků, kde řádil držitel Nobelovy ceny Lech Walesa, do festivalových Sopot. Přistanete na nejdelším dřevěném molu Evropy (skrblíkům prozradím, že když na něj vystoupíte z lodi, nemusíte platit vstupné). V Sopotech se napijete pramenité vody, zavzpomínáte na doby, kdy zde sbírala vavříny Helenka Vondráčková či proběhl legendární koncert Boney M, a hurá lodí nebo vlakem do Gdyně na prohlídku válečné lodi či mořských akvárií.

Kdybych v Gdaňsku už nebyl, vypravím se tam okamžitě, jde o jedno z nejkrásnějších měst Polska. Po válce bylo vybombardované, ale Poláci si ho postavili znovu a ještě krásnější než před válkou. Nedá mi to, abych ještě nemrkl na booking.com, kolik v centru stojí ubytování. Hostely začínají na 650 korunách za noc ve dvoulůžkovém pokoji, hotely jsou o stovku dražší a do osmi stovek je jich volných jedenáct. Za tyhle prachy není ani hotel Racek v Úštěku. (Když už jsem toho Racka nakousl, tak tam, vy šetřílci, dostanete za deset návštěv jedno vepřové koleno zdarma.) To jsem si teda dal brouka do hlavy.

Rychle ještě kouknu do zpravodaje, abych v odstavci shrnul, co dalšího v něm je. Pojištění psů a koček. S tím budu rychle hotový. Jestli vás to zajímá, napíšu vám příště něco o toxoplazmóze a o tom, jak tento prvok dokáže manipulovat člověkem. Víte, že lidé, kteří si tohoto kočičího parazita usídlí ve svém těle, mají několikanásobně vyšší nehodovost než ti zdraví? Takže víte, jak na kočkách ušetřit, ne? O eTarifu ČEZu vážně uvažuji. To si prostuduji do příště a dám vědět.

Michal Pavelka


R
Radoslav 02.06.2014 – 20:21

Asi každý z nás se v nějaké situaci zachoval jako "skrblík". Já si na některé i vzpomínám :D. Je to úsměvné, díky! Radek

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás