Pavelkovo skrblení 58: Tohle léto bude psina

Michal Pavelka
Publikováno 10. srpna 2015

To je snad provokace. Přišel mi e-mail s názvem Tohle léto bude psina. Píšou mi České dráhy.  “Letos jsme pro vás totiž připravili hafo speciálních jízdenek. S nimi můžete o víkendu výhodně vyvenčit celou smečku nebo se s partou kamarádů utrhnout ze řetězu a vzít dráhu. Pořiďte si třeba výhodnou Jízdenku na léto a cestujte 14 dní neomezeně po celé ČR již od 990 Kč! Pokud máte radši tlapky v pedálech, můžete navíc využít některou z 93 cyklopůjčoven ČD Bike a vyrazit rovnou za nosem! Třeba na Kost nebo do Lednice.”

Tak začíná zpráva. Jsou to paradoxy. Právě na zmíněnou Kost jsem o víkendu cestoval. Všechny vlaky nabíraly zpoždění, všechny na sebe čekaly. Jen ten čtvrtý ze čtyř, který mě měl přepravit právě pod Kost, nečekal. Byť jsem jel rychlíkem a čekali jsme na přípoje z Hradce, nechaly mi slavné České dráhy ujet přípoj o osm minut. Samozřejmě jsem seřval kde koho, protože další cesta pro mě ztratila smysl, ale koupí jízdenky vlastně souhlasíme s přepravním řádem. Na co mám jako cestující nárok?

Cituji z dokumentu nazvaného Uplatnění práva z přepravní smlouvy z důvodů a překážek, které nejsou na straně cestujícího.

“Pokud vlak, který cestující použil, mimořádně ukončí jízdu před svou cílovou stanicí, nebo dojede do přestupní stanice zpožděn, případně je zřejmé, že do přestupní stanice dojede opožděn tak, že cestující ztratí přípoj na vlak směrem ke své cílové stanici nebo má vlak vyčerpanou kapacitu míst pro přepravu spoluzavazadel nebo v úschově během přepravy, má cestující právo zvolit jednu z následujících možností:

  • být přepraven do své cílové stanice nejbližším vhodným vlakem (toto opatření mohou cestující využít v případě, pokud jsou o tom pověřeným zaměstnancem ČD (např. pokladním) informováni ústně, staničním rozhlasem nebo na vývěsce)
  • vzdát se další jízdy a uplatnit právo z přepravní smlouvy, kdy bude cestujícímu vráceno jízdné za neprojetý úsek
  • vzdát se jízdy a uplatnit právo na bezplatný návrat do původní nástupní stanice.”

A jak dopadl můj případ? Nasedl jsem do nejbližšího zpátečního vlaku. Dráhy mi milostivě odpustily zpáteční jízdné a já se vzdal zbytku cesty, což činilo nějakých 56 korun z původně zaplacených třech stovek. Za 250 korun jsem zbytečně strávil dvě hodiny ve vlaku, přičemž obzvlášť ten třetí pamatoval ještě mé vandry z osmdesátých let. Až se budu chtít příště projet, investuji raději na Matějské pouti do dráhy horské.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás