Pavelkovo skrblení 57: Skotsko

Michal Pavelka
Publikováno 3. srpna 2015

Odjel jsem do zdánlivého ráje skrblíků – do Skotska. Proč zdánlivého? Protože dvanáctidenní pobyt v této zemi se nakonec stal mou nejdražší dovolenou v historii. A to jsme dříve jezdili ve čtyřech a třeba i na tři neděle. Ušetřit není prakticky na čem. Pokud tam člověk nejede jen kvůli tomu, aby celé dny jedl jídlo dovezené z domova a památky si prohlížel jen z uctivé vzdálenosti.

Co se týká památek, vyplatí se například pořídit si tzv. Historic Scotland Explorer Pass. Na sedm dní stojí 40 liber (asi 1 600 Kč) a zajišťuje zdarma vstup do 78 historických památek, na řadu z nich pak přednostní právo, což je u některých podstatná výhoda. Na Edinbourghu máte třeba navíc dvacetiprocentní slevu na audio průvodce. Už když navštívíte jen Edinbourgh, Stirling a Urquhart máte pořizovací cenu prakticky zpět. Problémem je, že řada hradů a zámků je už několik staletí ve vlastnictví soukromých osob a žádné slevy na nich neplatí.

Dardou jsou i noclehy. Dvakrát jsme využili ubytování v hotelu – standard je 70 liber za dvoulůžkový pokoj, ale v obou případech byl v ceně full english breakfest, který normálního člověka nasytí na celý den (fazole, párky, vajíčka, pečená rajčata, topinka, čaj, bramborová placka). Čtyři noci jsme spali na privátě s polopenzí, ale to je trochu loterie. Skotky evidentně neumí vařit, takže čtyřikrát jsem měl k snídani lupínky a k večeři v mikrovlnce ohřátý polotovar. V obchodě například prodávají mražené i na různé způsoby upravené brambory, o mase nemluvě. Někdy se stane, že spíte na rozkládacím gauči, já měl štěstí – čtyřikrát jsem si vyzkoušel nocleh na vodní posteli. Toto ubytování není také moc vhodné pro alergiky, protože narazit ve Skotsku na rodinu, která nemá žádné zvíře, je trochu problém.

Optimální variantou jsou hostely, ten jsme si vyzkoušeli na ostrově Skye. Jejich vybavení je jako všude na světě spartánské, ale je v nich k dispozici kuchyňka. Rozdíl v ceně potravin není tak velký jako v ceně služeb. Večeře v restauraci se klidně pro dva vyšplhá na 1 400 Kč, zatímco večeře připravená z nakoupených surovin vyjde maximálně na čtvrtinu. Problémem hostelu je, že nikdy nevíte, koho vyfasujete na pokoj, já měl opět kliku – kromě vlastní ženy mi přidělili ještě dvě další.


O
Ondra 04.08.2015 – 20:27

A na kolik ten pobyt tedy vyšel?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás