Pavelkovo skrblení 55: Jízdenka Euro – Nisa – Ticket

Michal Pavelka
Publikováno 22. června 2015

Opět projíždím Skrblíka, abych nasbíral inspiraci pro svůj blog i pro prázdninové šetření. Zaujal mě třeba článek o jízdence Českých drah na léto. Tento víkend jsem si udělal výlet do Krkonoš s partou přátel. Bylo nás akorát deset, takže jsme mohli využít Euro – Nisa – Ticket (původně se tento projekt jmenoval Libnet+). Jízdenka platí pro cestování po Libereckém kraji a blízkém polském a německém pohraničí. Pět cestujících za jeden den zaplatí jen 320 korun.

Jeli jsme z Jelení Hory do České Lípy. Na polské straně vše bezvadné. Vlaky vyvoněné z volnou wifinou, s informačními panely i obrazovkami v každé půlce vagónu. Navíc trať mezi Jelení Horou a Jakuszycemi patří mezi nejkrásnější v Evropě. Stoupá stovky metrů, z různých stran pozorujete Sněžku, Sněžné jámy a jiné atrakce našeho nejvyššího pohoří, jeleni a srnci se pasou za okny, smrky vás takřka osahávají. Pak se však přiblížíte k české hranici, před níž musíte přesednout do třicet let staré Karosy, v níž pokuřuje nerudný týpek, a rázem je po romantice. Po zbytek cesty vás čekají tři výluky, takže nakonec jsem musel sedmkrát přestupovat. Naštěstí v Liberci čekal autobus náhradní přepravy, jinak by celá cesta podle jízdního řádu trvala šest hodin a dvacet šest minut.

Ještě upřesním, že jednoho cestujícího by jízdenka přišla na 160 korun, dva až pět je skupina za 320 korun. Pokud si s sebou chcete vzít kolo, zaplatíte za něj 90 korun.

Kam se až na jízdenku dá cestovat? Z německých měst nejdále do Weisswasseru, cestou jsou například Budyšín, Zhořelec či Žitava. Na polské straně je nejdále krásné město proslavené keramikou – Boleslavec.

Na německých stránkách (s českou jazykovou mutací) naleznete nejen seznamy dopravců, ale i jízdní řády.


L
Luděk 02.11.2017 – 18:04

Na jízdenky ENT-dříve Libnet jezdím a jezdíme cca.8 let a je to prostě špice.Jen v krátkosti- jízdenka platí i na tramvaje,úzkokolejky ze Žitavy do Oybinu a druhou z Weisswaseru do Bad Muskau a Kromlau.Jezdíme do Jakuszyc na běžky,do lázní Teplice-Zdroj u Jelení Gory,na hrad Chojnik u Sobiesowa,do Szklarske Poreby na vodopády,do muzeií,s dětmi do dinoparku,do Žitavských hor,do kláštera Ostritz na velikonoční Lužické jízdy,na rozhlednu do Lobau,na advent do Bautzenu,do pěkného Gorlitzu atd.atd.Těch variant je mraky včetně našeho celého Libereckého kraje.Když pojede ideálně cca.10 lidí-tak jezdíte celý den za 64kč.To neuděláte ani na Babetě.Tak prosím viz.stránky ZVON.de- dejte si překladač a tam je vše co potřebujete vědět.České dráhy se s touto možností moc nechlubí,je to spíš záležitost Krajů v Trojzemí,ale Němci to mají dobře zviditelněno. Cestování Zdar.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás