Pavelkovo skrblení 5: Spořit s bankami není spoření

Michal Pavelka
Publikováno 26. května 2014

Jak stárnu, přicházím na dvě zásadní věci. Za prvé: prací se nezbohatne. Za druhé: spořit s bankami není spoření.

Když byly děti malé, nespořili jsme. Nebylo co. Když jsme konečně naspořili první peníze a rozhodli se založit si účet, naivně jsme si vybrali banku, která slibovala, myslím, čtrnáctiprocentní úrok. Bylo to samozřejmě v dobách raného kapitalismu, v dobách, kdy byl ještě naživu Franta Mrázek.

Neutekl ani rok a námi vybraná AB banka šla do likvidace. Na dnešní dobu nám šlo o směšné peníze, asi 14 tisíc. K našemu překvapení jsme dostali vše zpět, dokonce i se slibovanými úroky.

Založil jsem si nový účet, pak i manželka, protože sklony ke skrblení mám jen já a hospodařit s jedním účtem ve dvou se nám moc nedařilo. Od té doby ženě posílám ze svého účtu stále stejnou částku, už patnáct let každý měsíc sedm tisíc. Bez ohledu na inflaci. Když přijde, že jí to nestačí, tvrdím, že nemám, a my nakonec do výplaty vždy nějak přežijeme. Před několika měsíci jsme si koupili poprvé auto bez toho, abychom si museli brát leasing nebo úvěr. (O tom by se taky dalo něco napsat.)

Jak šel čas, úroky na běžných účtech klesaly a klesaly, až jejich výše nestačila pokrývat náklady na správu peněz. Banky vymyslely fígl s názvem spořicí účty. Když jsem si první spořicí účet založil, slibovala mi banka skoro dvě procenta úroků. Schválně se jdu podívat, kolik je nyní. Otvírám internetbanking a ejhle, mám tady zprávu od banky. Vůbec mě nepřekvapuje, že jako už několikrát zní takto: „Vzhledem ke stále nízkým úrokovým sazbám na trhu jsme bohužel nuceni mírně snížit úrokovou sazbu na Spořicím účtu s prémií od 1. 3. 2013 z 1 % p.a. na 0,9 % p.a.“

Troufám si tvrdit, že spořicí účty neměly sloužit ničemu jinému než rozhýbání trhu s naspořenými penězi. Když boom opadl, banky postupně úrokové míry snížily tak, že nazývat spořicí účet spořicím je skoro podvod.

Za ušetřené peníze jsem si koupil výše zmíněné auto a podlehl kouzlu podílových fondů. O nich určitě někdy příště. S nimi je sranda den co den.


a
avathar 31.05.2014 – 10:52

Michale, Michale, šetřit v době, kdy hodnota peněz neustále klesá, ať skrytě nebo veřejně (inflace, kurz)a za ušetřené peníze si koupit....auto :) To je 1) žrout peněz, 2) stačí s novým autem popojet pár metrů z autosalonu a jeho hodnota je rázem o mnoho procent nižší....čili výborná investice, blahopřeju :)

Odpovědět

MP
Michal Pavelka 12.06.2014 – 22:05

A znáš jiný způsob, jak získat auto, než si ho koupit?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás