Pavelkovo skrblení 49: Kreditní karty

Michal Pavelka
Publikováno 27. dubna 2015

Léta používám standardní (debetní) platební kartu, poslední dobou se však banky předhánějí v tom, která mi do peněženky nacpe ještě kartu kreditní. Všechny jsem odmítal, dokud se neozvala má mateřská banka. A shodou okolností jsem měl zrovna náladu a čas, takže jsem se nevymluvil, že zrovna řídím letadlo nebo lokomotivu a nechal paní vypovídat. Nic jsem nesliboval. To je nutné, protože jakmile si někdo váš hovor nahrává, je to kvůli tomu, aby měl důkaz, že jste s nabídkou souhlasili.

Doma jsem se ale na stránky podíval, abych zjistil, jaké výhody mi používání kreditní karty skýtá.

Ta standardní mi nenabízí prakticky žádné výhody oproti běžné platební kartě. Snad kromě pojištění nákupu proti poškození nebo krádeži na šest měsíců Samozřejmě vycházím z toho, že jako skrblík netrpím nouzí a už dlouho jsem si nepotřeboval peníze půjčit.

U MasterCard World je největším lákadlem jedno procento z každého nákupu zpět na účet kreditní karty. Také se mohu zbavit měsíčního poplatku 50 Kč, když s kartou utratím aspoň pět tisíc (pro slabší počtáře – to je právě to jedno procento). Výhodou může být prodloužená záruka na vybrané zboží o rok. Nevím, jestli v dohledné době využiji vstup do salónku na letišti Václava Havla.

Samozřejmě je jasné, že od banky nejde o milodar. Kdo má všechny ty platby, účty hlídat, jednou šlápnete vedle. Navíc je výběr z bankomatu dražší o 1,5 % z vybrané částky. V zahraničí je výběr dražší o padesát korun. Proč teda utrácet a pak splácet peníze banky, když mám dost starostí s utrácením svých?

Ale ještě mi to nedalo a podíval jsem se ke konkurenci. Skutečně se ke mně má vlastní banka chová mateřsky? Google mi jako první nabídl CitiBank. A ejhle, místo jednoho procenta nabízí hned dvě zpět z každého uskutečněného nákupu. U některých prodejců nabízí slevu až 25 % z ceny nákupu. Bezúročné období je stejné. Má banka nabízela milostivě jednu dodatkovou kartu, CitiBank hned čtyři. První rok se neplatí žádný poplatek.

A do třetice se podívám, co na to některá z nízkonákladovek. mBank – jedno procento … tak to ani nemusím číst, ti na mně chtějí ušetřit. I bezúročné období je kratší. Ale líbí se mi, že zatímco ostatní banky uvádějí měsíční úroky z úvěru – třeba těch “příjemných” 1,66 %, na mBank si můžete spočítat, že ve skutečnosti to dělá u půjčených 20 tisíc nehezkých 30,06 % ročně.

Myslím, že paní udělala své bance medvědí službu. Zjistil jsem, že jiné banky nabízí i u debetních karet levnější služby. Že bych po letech vyměnil celou banku?


M
Muf 29.04.2015 – 09:28

U Mbank je to jedno procento pouze na půl roku, pak utrum. Na druhou stranu je u prvního (nejhůře úročeného) tarifu vedení zdarma (při protočení aspoň 500 Kč měsíčně). A neposlední výhodou je podrobné nastavení limitů v IB, čímž se např. Citi chlubit nemůže - místo toho neustále otravuje nabízením Citi Alertu a pojištění. Ale ty dvě procenta zpět jsou docela znát. Uvidíme, jak dlouho to EU bude tolerovat ...

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás