Pavelkovo skrblení 47: Vyúčtování zálohových plateb spojených s užíváním bytu

Michal Pavelka
Publikováno 13. dubna 2015

Přišlo nám vyúčtování zálohových plateb spojených s užíváním bytu. Stejně jako v předchozích letech jsme jako správní skrblíci v plusu. A to přesto, že jsme si po zkušenostech z minulých let zálohu snížili. Tradičně bití jsme za vodu. Přestože se stále někde píše, jak je pod námi obrovské jezero, které bude jednou zásobovat celou republiku, máme jednu z nejdražších vod. A její cena letos opět stoupla a my za prakticky totožnou spotřebu jako v předchozím roce opět zaplatili o devět stovek více. Celkem za vodné a stočné jsme odvedli 7 816,68 Kč. Vrátili jsme se tak do roku 2012, kdy jsme ale měli spotřebu o více než deset procent vyšší. Přestali jsme se válet ve vaně a prakticky všichni používáme sprchu, své zřejmě udělala i myčka.

Jedna zajímavost o myčce. Dělali jsme ve škole se studenty měření pH pomocí pH metru a stále nám to házela nějaká zásaditá hausnumera. Až mi došlo, že výsledek zřejmě závisí na tom, jak dobře jsou vypláchnuté sklenice – nejzásaditější vodu měli ti, kteří si ji přinesli ve sklenici umyté v myčce. Takže ono se šetřit sice má, ale prostě v pěti litrech vody se dvě sady nádobí kvalitně neomyjí a nevypláchnou.

Zpět k tématu. Základ všemu však položila teplá zima. V roce 2012 jsme za teplo platili 24 064 Kč, loni 21 056 Kč a letos už jenom 20 004 Kč. A to je teplo dražší než loni o třináct procent. Fíí, to vůbec nestíhám sledovat. Zde se evidentně projevují nová okna a celkové zateplení domu. Nicméně, jak jsem napsal v úvodu odstavce, teplé zimy nás pořádně neprověřují.

Ve výpisu není elektřina do bytu, jen ta ve společných prostorech. I její cena klesá. Prakticky na stejné sumě je daň z nemovitosti.

Myslím, že v domácnosti na zmíněných položkách již těžko ušetříme více. Pokud bych nezavedl rozpisy na mytí a nezačínal den tím, že bych všem zavřel kohouty na topení. Velkou část protopených peněz máme beztak určenou paušálně podle rozměrů bytů. Ale samozřejmě jsou vyčůránci, kteří doma netopí a nějaké procento tepla si berou z okolních bytů. Stačí se zakecat ve výtahu a téměř každý si na někoho vzpomene.


J
Johny 15.04.2015 – 14:18

Zdravím, také bydlím v bytě, který mám v osobním vlastnictví a kde jsem byl delší dobu nespokojen s dodávkami teplé užitkové vody. Začínala téci až kolem 8.00 a měsíčně jsme za ni platili téměř 1.000,-Kč. Když nebyla dohoda se správcem kotelny o časech spouštění dodávky, vyřešil jsem to sám. Zajistil jsem si plochý bojler Ariston, který jsem zavěsil nad vstupní dveře, kde si jej návštěvy pletou s klimatizací. Instalatér mě to zapojil do rozvodu vč. zpětné klapky, elektrikář zapojil dvoutarifní elektroměr vč. přihlášky na ČEZ. Po více než ročním provozu jsem naprosto spokojen. Teplou vodu mám kdykoliv, náklady za TUV od bytovky jsou nulové, spotřeba elektřiny ve vysokém tarifu klesla na 30% původní spotřeby , spotřeba elektřiny v nízkém tarifu šla naopak na 130% původní celkové spotřeby. Ve výsledku jsem se vešel do původních záloh a tak čistá úspora je cca 10.000,-Kč za rok, které nemusím platit bytovce. Ten bojler jistě pár let vydrží makat a i když jej časem budu měnit, tak samotná výměna již bude výrazně snazší a levnější, než ono prvotní připojení vč. všech potvrzení.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás