Pavelkovo skrblení 45: Surcharging – poplatek za použití karty

Michal Pavelka
Publikováno 30. března 2015

Surcharging – o tento pojem jsem si obohatil slovník, když jsem zjistil, že někteří prodejci si účtují poplatek za použití karty. Patřím k lidem, kteří u sebe nenosí moc peněz a většinou vše platí pomocí karty, obzvlášť od té doby, kdy mi vydali kartu bezdotykovou.

Teprve nedávno jsem si všiml, že někteří prodejci si při transakci účtují poplatek, a tak jsem zapátral, jestli je to vůbec legální. Nejprve jsem napsal své finanční poradkyni, kterou mi přiřadili v bance. Ta nejprve chtěla vědět, u jakého obchodníka se to stalo. Pak mi napsala: „Obchodník si poplatek může účtovat, ale musí klienta na to dopředu upozornit. Buď tak, že to má někde u pokladny uvedené, nebo při samotné platbě.“

V obou případech, kdy jsem si toho všiml, jsem byl upozorněn slovně. V prvním se jednalo o hotel, jehož rezervaci jsem dělal přes booking, a je možné, že kdybych tuto skutečnost věděl dopředu, jel bych jinam. Ne snad kvůli tomu, že by mě patnáct korun vytrhlo, ale tak nějak z principu. Jdu se mrknout, jestli jsem měl šanci tuto skutečnost zjistit už při rezervaci. Tak ne, žádnou takovou informaci jsem nenašel, řekla mi ji až paní na recepci.

Ve druhém případě se jednalo o trafiku a o malou částku. V tomto případě bych to ještě pochopil, přestože dvě koruny jsou pro skrblíka dost.

Je zajímavé, že v některých státech je vybírání poplatků za použití karty neboli surcharging zakázaný – z okolních států například v Německu, Rakousku i Slovensku.

U nás by neměla přirážka převyšovat náklady, které má obchodník spojené s používáním karetního systému (to může být pět procent, bez DPH).

Neměli bychom být ale jako „karetníci“ dále znevýhodňováni oproti lidem, kteří platí v hotovosti, jiným způsobem. Takže hlášky typu – do dvou stovek vám na kartu něco nedáme – jsou mimo. Pokud prodejce avizuje možnost platby kartou, měl by vám zboží prodat bez ohledu na to, jestli stojí korunu nebo milion.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás