Pavelkovo skrblení 33: Které kuchyňské vánoční dárky jsou vyhozené peníze?

Michal Pavelka
Publikováno 8. prosince 2014

Budu se nějaký čas držet vánočních témat. Zrovna jsem přemýšlel o tom, jak oblíbené, aspoň z pozice dárců, jsou různé kuchyňské dárky. Především elektrospotřebiče.

Udělal jsem si malou inventuru v naší kuchyni. Výrobky jsem si roztřídil na ty, které se „zaplatily“, které to mají na hraně a které se ukázaly být nerentabilními.

Do první skupiny, do té, v níž jsou věci, které by si měla pořídit každá domácnost, rozhodně patří tři: papiňák, ponorný mixér a rychlovarná konvice. V papiňáku dělám guláš i svíčkovou, vařím tam maso na polívku apod. Šetří čas a díky spotřebě plynu i peníze. Kuchtík si to nachystá a pak má čtyřicet až padesát minut, aby napsal jeden článek podobný tomuto.

První ponorný mixér jsme s manželkou dostali svatebním darem, vydržel šestnáct let. Za tu dobu umíchal, našlehal, rozmixoval stovky jídel, obzvlášť když byly děti malé. Stál odhadem čtyři stovky a rozhodně se zaplatil. Bohužel od té doby jsme už vystřídali další tři a jejich finanční návratnost je diskutabilní. Zlatá Eta!

Rychlovarná konvice je zkrátka o pohodlí. Při stoupající ceně plynu a klesající ceně elektřiny je zřejmě i šetřivá.

V naší domácnosti do první skupiny ještě patří toustovač a topinkovač. Ty jsou především kvůli dětem v permanenci takřka denně. Ale když já nejsem líný, mám raději toasty z trouby a topinky na oleji.

Do druhé skupiny jsem dal dva spotřebiče. Kuchyňského robota a domácí pekárnu. S tím prvním jsem se nepobratřil. Má moc funkcí, stále musím hledat návod, většinu věcí zvládnu jinak – nožem nebo ponorným mixérem. Chápu však, že šikovná hospodyňka klidně robota povýší na vyšší level. Domácí pekárna kdysi patřila mezi mé top vánoční dárky. Pekl jsem často, finančně je však tento dárek na hraně – obzvlášť, když někdo kupuje míchané německé směsi. To pak dáte za chleba se vším všudy jak celiak.

Za spotřebiče zralé na vyhození považuji především friťák a kráječ na chleba. Zabírají místo a skoro se nepoužívají. Zejména fritovací hrnec považuji za zlo z mnoha pohledů – je to výrobek, který měl zůstat jen v hospodách a nikdy se neměl dostat do domácností. Rodiny, aby ušetřily, točí staré, přepálené, žluklé, levné oleje.

Ještě připomenu některé kuchyňské pomocníky, které doma nemám a za zlo je považuji také. Různé kávovary. Smysluplný stojí kolem třinácti tisíc, kapsle do něj pětku, nějaká ta energie, voda. Kdo z vás si může dovolit dát za kafe 55 korun? Počítal jsem, že takový krám vydrží tři roky a průměrně kafující rodina si dá ročně sto kafí. To si raději dojdu do restaurace a mám to i s obsluhou a fotbalem v cizí televizi.

O elektrických nožích, otvíračích konzerv, vařičích vajíček se asi nemusím zmiňovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás