Pavelkovo skrblení 30: Šinkanzenem do Olomouce

Michal Pavelka
Publikováno 17. listopadu 2014

Tak jsem zvědav, jestli to vyjde. Skrblík upozornil na možnost koupit si celodenní jízdenku Českých drah v Lidlu za pouhých 199 korun. Místní Klub českých turistů (o výhodách členství jsem informoval minule) jich nakoupil několik a připravil výlet do Olomouce. A rovnou Pendolinem. K cestě českým šinkanzenem stačí přikoupit si místenku za dvakrát 35 korun (jednu pro cestu tam, podruhé zpět). Výlet přes celou republiku za 269 korun.

Ještě se mrknu, kolik by to stálo, kdyby nebylo Lidlu. Pro jednoho více než dvakrát tolik – 738 korun. Tak to jsme se Skrblíkem hezky ušetřili.

Já teda ušetřím ještě více. Jdu na koncert Jasné páky, který je pro bývalé účastníky studentské stávky z roku 1989 za padesát korun (už si připadám jako válečný veterán). Ubytování jsem sháněl v penzionu, ale nakonec se mi ozvala bývalá spolužačka, se kterou jsem stávku prožil, že mě nechá přespat u sebe doma. Neviděl jsem ji více než dvacet let.

Už vymýšlím, co podniknu o jarních prázdninách. Děti, teda jako ty plnoleté (a jiné nemám), se nějak netváří, že by chtěly cestovat někam s námi. Nejprve jsme uvažovali vypravit se do Jordánska. Letenky do Izraele z Berlína jsou až nechutně levné. I přes jejich láci se nám to nakonec zdálo i tak moc drahé (bez jídla necelých osmnáct tisíc na jednoho, přičemž cestovky podobné výlety nabízejí skoro o dvacet tisíc dráže). Nyní relaxačně šmejdím po nabídkách autobusových dopravců a také na jízdomatu. Ještě jste nepodlehli kouzlu spolujízdy? No, já bych mohl vyprávět. Klasický autostop byl svého času mým základním dopravním prostředkem. Asi nejčastěji přidávám k dobru historku, jak jsem si stopnul týpka, který neměl ani občanku, ani řidičák … a auto ukradl. Samozřejmě, že nás sebrali po ujetí asi pěti kilometrů. Tak příště o tom, jak se dá jezdit po Evropě autobusy. Jestli je to výhodnější, než lítat. A co nabízejí spolujízdy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás