Pavelkovo skrblení 28: Recept na jablka jako od Hrušky

Michal Pavelka
Publikováno 3. listopadu 2014

Mám za sebou podzimní prázdniny, rozuměj období bez obědů ve školní jídelně a ušetřeného toaletního papíru. A z cest jsem si přivezl několik tipů na skrblení. Během psaní vařím. A vařím tak levně, že se musím o recept podělit. Myslím, že z lácí tohoto jídla můžu směle soutěžit s Láďou Hruškou, který je mimochodem také učitelem chemie. Jinak mu však do budoucna konkurovat nechci.

Recept je pro mě relikvií, protože mi ho za studentských let napsala již mrtvá babička. Potřebujete půl kila jablek (buď je dostanete od někoho zadarmo anebo rostou u cesty, hlavně nekupujte ten maďarský či novozélandský shit), asi 200 g hrubé mouky (tři koruny), vejce (dnes v Albertu za 1,60 Kč), špetka soli (nula, nula, nic). Nejdražší je výzdoba – u nás doma letí skořice a kysaná smetana.

Jablka nastrouháte na hrubém struhadle, přidáte 16 dkg mouky, osolíte, promícháte a necháte dvě hodiny stát. Pak přidáte vejce, promícháte a uděláte asi 16 bochánků, které obalíte ve zbytku mouky, a naházíte do vařící se vody. Vaříte pět minut. Ozdobíte podle potřeby. Porce je tak pro tři lidi, když to zrovna nejsou sportovci.

Aby dnešní díl nebyl jen jako z receptáře, ještě prozradím, že do cíle konečně dorazila kauza, na kterou jsem už upozorňoval ve dvou předchozích dílech (tadytady). Kamarádka má po více než měsíci doma opravený notebook, při jehož koupi si připlatila pojistku proti blbosti. Oprava vyšla na 6 700 Kč, ne o moc méně, než nový výrobek. Spoluúčast činila deset procent, tedy 670 korun.

Co příště? Cestoval jsem s Klubem českých turistů. Co všechno členství nabízí? Proč se vyplatí kupovat si jízdenku na vlak přes internet? Také tu mám žádost, jestli bych nějak neporovnal ceny topení dřevěnými briketami. Přiznám se, že mi doma topí nejmenovaná akciovka, a prakticky nemám jinou možnost, než šetřit. Mám však kámošku, která topení stále řeší, tak s ní problém proberu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás