Pavelkovo skrblení 25: Srovnání spořicích účtů

Michal Pavelka
Publikováno 13. října 2014

Ale to už si ze mě fakt dělají srandu. Na mém spořicím účtu už zase klesly úroky. Jsou hluboko, hluboko pod hodnotou, na kterou mě kdysi nalákali. Okamžitě jsem vybral čtyřicet tisíc a raději za ně nakoupil další podílové listy. Mám hned lepší pocit, když místo peněz hnijících v bance mám malý podíl v Allianz, Swedbank, Telefonice nebo Duke Energy. Upřímně – jde spíše jen o pocit než o nějaká procenta.

Ale přivedlo mě to na myšlenku podívat se, jestli by nebylo lepší založit si spořicí účet někde jinde. Nejvyšší úrokovou sazbou na trhu se na svých stránkách chlubí Sberbank – 1,63 procenta ročně. Vše se dá sjednat on-line. Ale přece nebudu podporovat ruskou banku, která navíc ze dvou třetin patří Centrální bance Ruské federace? Navíc mi její název až příliš evokuje sperma.

Ještě vyšší úroky nabízí společnost Akcenta – mezi 2,7 a 3,4 procenty. V tomto případě se jedná o spořitelní a úvěrní družstvo. Když jsem si podmínky blíže prostudoval, zjistil jsem, že jde vlastně o termínovaný vklad. Z bank, které znám aspoň podle názvu, to vypadá momentálně nejlépe ve Spořitelně, kde se vklady úročí jedním procentem, stejně tak v Equa bank, Wüstenrot nebo Poštovní spořitelně. Naopak hůře než já na tom jsou střadatelé u FIO banky, Komerční banky, mBanky, Raiffeisenbank, UniCredit.

Uf, trochu mě uklidnilo, že jsou na tom lidé hůře než já. Nicméně se mi jen potvrzuje, že spořicí účty jen posloužily k přeskupení peněz skrblíků. I malé a rádobydravé banky se zklidnily a zařadily se do proudu.

Mimochodem – na skrblíkovi jsou teď nabídky bankovních účtů. Kdybych do porovnání, které udělali redaktoři, zahrnul i svoje kritérium, tj. výhodnost spořicího účtu, asi by vyhrála Zuno banka, u které se zhodnocení peněz pohybuje v rozmezí 0,9 – 1,5 procenta. Za výběr z bankomatu se však platí 28 korun. Vše ostatní je prakticky zdarma.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás