Pavelkovo skrblení 24: Nenechávejte úspory hnít na spořicím účtu

Michal Pavelka
Publikováno 6. října 2014

V redakci si chce někdo udělat volno, tak by rád jeden díl skrblení co nejdříve, nejlépe včera. Aspoň vyrovnám pár restů. Ukousnu něco z dříve načatých krajíců.

V jednom z předchozích dílů jsem psal o přítelkyni, která se nechala ukecat prodejcem, aby si poměrně draze pojistila notebook proti blbosti, tj. proti zničení neopatrným zacházením. Co čert nechtěl, notebook nechala ležet na zemi v obýváku, syn si o pár hodin později rozložil gauč tak šikovně, že jednu podpěrnou nohu postavil přímo na obrazovku. Zbytek si umíte představit, obzvlášť když na gauči netrávil čas sám.

Více než dva měsíce jsem ji musel přesvědčovat, aby pojistku uplatnila, že se skutečně vztahuje i na tento případ. Nakonec povolila a o pár hodin později psala, že se jí nikdo na nic neptal, sepsala protokol a obchod si rozbitý notebook převzal. Teď už tři týdny čekáme na happy end. Půjde notebook opravit nebo jí vrátí peníze? Co myslíte?

V jiném díle jsem psal o tom, jak jsem staršímu synovi koupil k Vánocům podílové listy fondu, který se zaměřuje především na akcie brazilských či indických firem. Neřídil jsem se doporučením žádného pseudomakléře, kteří parazitují prakticky ve všech větších bankách. Jen jsem si řekl, že jednou koupím něco exotického, rizikového, nedoporučovaného. Vždyť mladší syn chtěl k Vánocům skok padákem, pět tisíc proletělo doslova vzduchem během pár minut.

Cena podílu zpočátku klesala, pak však zamířila vzhůru. Když se zisk během půl roku vyšplhal hodně nad dvacet procent, nevydržel to a podíly prodal. Čistý zisk 16,12 %. A pak že to nejde. Teď si můžu jen drbat hlavu, že jsem do fondu nenarval všechny své úspory, nemusel jsem dva měsíce chodit do práce. Zajímavé také je, že cena těchto cenných papírů od té doby klesá. Od okamžiku prodeje ztratily skoro devět procent.

Jak říkám: nenechávejte úspory hnít na spořicím účtu, hry s akciemi, obligacemi či komoditami dávají spoření úplně jiný rozměr. Mimochodem –  v tomto týdnu se rozhoduji opět něco nakoupit. Má smysl jít do amerických akcií, které letí vzhůru, nebo se raději držet Evropy, která se snad také někdy zvedne?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás