Pavelkovo skrblení 23: Vyplatí se průměrnému Čechovi jezdit rychle?

Michal Pavelka
Publikováno 29. září 2014

Ještě o mně nevíte, jaký jsem řidič. Ale asi jste to už pochopili z minulých dílů. Řidičák mám 18 let, tj. pořídil jsem si ho, když děti byly hodně malé. Od počátku jsem jezdil velmi opatrně a nikdy neboural, ba nikdy nikoho ani neškrábl. Mě někdo škrábl dvakrát, ale ani jednou mi nevznikla škoda. Jednou mi auto shořelo, když sousedovi chytnula nová Fabia a foukal vítr. Ale zkušenosti s tímto incidentem se budou hodit v nějakém jiném díle. Chci přemýšlet nad tím, jestli se průměrnému Čechovi vyplatí spěchat. Na první pohled mi přijde, že ano, protože zrovna dneska vedle mě i za mnou stálo na křižovatce více závodníků než v Monze.

Jel jsem dva dny po sobě stejnou trasu. Jednou ekonomicky, podruhé dravě, na hraně pravidel silničního provozu. Trasa měřila 56 kilometrů a 90 procent vedlo mimo města.

  • Ekonomická jízda: 48 minut, spotřeba 2,7 litru nafty, tj. 4,82 l na 100 km
  • Dravá jízda: 40 minut, spotřeba 3,4 litru nafty, tj. 6,07 l na 100 km

Průměrná hodinová mzda v ČR je kolem 120 korun na hodinu, průměrná cena nafty 36,25 korun. Když člověk jede jako blázen, stojí ho hodina jízdy o 45,30 Kč více. Rozdíl v čase je něco málo přes 14 minut, to znamená, že za ušetřený čas by průměrný Čech zvládl vydělat necelých 29 Kč.

Je to samozřejmě úzký úhel pohledu, většina lidí nespěchá kvůli tomu, aby stihla více pracovat. Na druhou stranu je k riskantní jízdě potřeba přičíst větší riziko nehody či větší pravděpodobnost zaplacení pokuty. Ať tak či onak, rychle podle mě jezdí jenom debilové, případně ti, co mají hodně nadprůměrný plat. Vyberte si sami, ke které skupině případně patříte.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás