Pavelkovo skrblení 20: Jak ušetřit 4 321 Kč ročně za plyn

Michal Pavelka
Publikováno 8. září 2014

S podzimem a možná také s blížícím se zavřením kohoutů někde na Ukrajině nebo možná až někde na Sibiři se roztrhl pytel s nabídkami, abych přešel k nějakému jinému dodavateli energie. Už jsem tady jednou řešil dodavatele elektřiny a zjistil jsem, že kromě odměny za přestup se mi změna prakticky nevyplatí.

Dnes jsem zjišťoval, od koho vlastně beru plyn. (No dobrá, celá léta se o to starala manželka a ani ta vlastně neví, komu platíme.) Předesílám, že plyn používáme jen k vaření, takže rozhodně nečekám žádný velký objev úspory.

Po chvíli přehrabování se šuplíkem jsem objevil daňový doklad od společnosti RWE. Zálohově jsme zaplatili 3 113 korun a ještě nám museli 307 korun vrátit.

Nejvíce mě zaujala reklama na Moravské naftové doly. Ty se přiřítily na trh se sloganem: Plyn z první ruky. Má budit zdání, že budete topit, vařit, péct plynem vytěženým kolem Hodonína. Našel jsem si jejich kalkulačku a zjistil … že bych platil o 140 korun více než u RWE. Tak to asi nebude namířeno na zákazníka mého typu.

Zkusím si nasimulovat situaci mých rodičů v rodinném domku, kde plynem navíc vytápějí. Tady už je situace opačná – zatímco RWE platí ročně asi 33 774 korun, Moravským naftovým dolům by platili podle jejich kalkulačky jen 29 453 Kč, uspořili by tudíž 4 321 korun.

Ještě připomínám, že český či spíše moravský zemní plyn pokrývá jen asi dvě procenta spotřeby státu. Je naivní si myslet, že Rusákům zatneme tipec tím, že budeme doma vařit na vlastním.

Pro zajímavost, moravský plyn nabízí ještě společnost Lama Energy pod značkou levnyplyn.cz. Tato společnost zároveň přiznává, že část plynu dováží. Do jejich kalkulačky však musíte zadat své údaje včetně adresy či telefonu. A to se mi nechtělo, určitě by mě otravovali. Úsporu konkrétně u sebe nečekám.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás