Chytrý balík: Posílejte balíky ze dveří vašeho domova

Petr Novák
Publikováno 24. ledna 2015
  • Objednejte si zaslání balíku přes internet, kurýr si ho vyzvedne u vás doma
  • Ušetříte čas a leckdy i peníze – vybrat si můžete ze 4 přepravních společností
  • Všechny balíky jsou pojištěny až do 50 000 Kč

ChytrýBalík.cz je služba na posílání balíků, kdy se s ním nemusíte vláčet na poštu, ale kurýr si ho vyzvedne u vás doma, nebo v práci. Balík můžete poslat kamkoliv v Česku, na Slovensku a vůbec v celé Evropské unii.

Zásilku můžete odeslat také do poštomatu. To je zařízení připomínající autobusovou zastávku, které slouží jako automatizované výdejní místo. Svůj čas (a čas jsou peníze) tak může ušetřit odesílatel i příjemce. Poštomatů jsou v Česku a na Slovensku desítky.

Jak funguje Chytrý balík a kolik stojí

Služba Chytrý balík využívá společnosti Geis, PPL, InTime a GLS – přepravce si vyberete v druhém kroku objednávky, kde se dozvíte také konečnou cenu. Zaplatit přepravu lze pohodlně platební kartou, bankovním převodem nebo systémy PayU a PaySec.

Zásilky lze sledovat prostřednictvím přiděleného čísla, připlatit si lze rovněž za dobírku. U balíků zasílaných v rámci České republiky je přislíbeno dodání do druhého pracovního dne.

Cena za poslání Chytrého balíku je leckdy nižší než u České pošty. Třeba menší balík do hmotnosti 1 kg můžete po tuzemsku zasílat za 99 Kč, u klasické pošty za při využití služby Do ruky si musíte připravit 117 Kč, nepočítaje čas strávený na pobočce.

Pojištění zásilky až do 50 000 Kč v ceně*

Všechny zásilky jsou automaticky a zdarma pojištěny proti poškození přepravcem až do výše 50 000 Kč. Nicméně pojištění má své ale – amortizaci.

Pojistná částka vždy odpovídá aktuální ceně přepravovaného předmětu. Aktuální znamená, že se počítá s amortizací. Jestliže budete balíkem posílat jeden rok starý smartphone v pořizovací ceně 10 000 Kč a přepravce ho poškodí, bude vám vyplacena pouze cena obvyklá. Tedy ta, za kterou lze běžně pořídit stejný, rok starý model telefonu.

A na závěr ještě jeden tip, kdy Chytrý balík přijde vhod – když potřebujete poslat drahou věc do zahraničí. Česká pošta poměrně přísně limituje maximální udanou cenu zásilek. Například do Velké Británie nelze žádným způsobem poslat balík pojištěný na více než 13 648 Kč.


Jaroslav Švehla 23.02.2015 – 18:04

Dnes odpoledne jsem posílal z pošty Praha 913 balík 7.010kg s tímto přáním: pojištění 4000,. ,balík do ruky, dobírka 4300, nálepka křehké. Domníval jsem se , že jde o standardní úkon, jakých pošta dělá denně na tisíce. Ó jak jsem se mýlil. U jednoho jediného okénka stál pán, evidentně zástupce jakési firmy a kolem nohou a na pultě a všude, měl spousty malých balíčků do celého světa, každý s vlastním podacím lístkem a každý tedy jednotlivě k odbavení. Když jsem jej upozornil jak nám stěžuje život a podniky, že by měly chodit na poštu v dopoledních hodinách, odvětil, ať jsem rád, že tuto poštu živí. Kdysi, když ještě byla pošta elitní služebnou, chodily firmy a podniky dopoledne. Když jsem tedy po 50 minutách přišel na řadu, paní u okénka, kterou naprosto nezajímala fronta táhnoucí se až na ulici, ona na té poště nezajímala nikoho, mně sdělila, že k odbavení nestačí podací lístek, ale pokud posílám na dobírku, musím mít vyplněný formulář č.118, který je v pořadači. Nebyl. Po výměně názorů, že tam být musí se úřednice vydala do útrob pošty, zmíněný formulář hledat. Nebudu to dál protahovat. Odeslání jednoho balíku mně trvalo jednu hodinu a deset minut. 1.10 hod. A proto nadšeně provolávám, již nikdy více. Příště použiji kurýra, chytrý balík a ještě si pro něj přijedou k nám domů a nebude to stát tolik, kolik jsem zaplatil poště t.j. Kč 205,- A nebudu si muset dávat drahou skotskou na nervy, po prožitých útrapách. I ten Neruda s tím slamníkem tolik nezkusil. Sbohem pošto, zdraví Jaroslav Švehla v.r.

Odpovědět

MT
Milada Tomickova 22.10.2015 – 09:25

Dobry den,mam totaz,jak mam prosim postupovat-potrebuji poslat kocarek do Kyjova, jsem z Prahy.Jak by mel byt kocarek zabaleny a kolik by to asi mohlo stat.Dekuji,Tomickova

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 22.10.2015 – 12:54

To záleží, kam ho budete posílat, ale počítejte zhruba s 300 Kč. Kočárek složte, zabalte do neprůhledného igelitu a do krabice z marketu. Vše omotejte izolepou.

Odpovědět

j
jindra 02.12.2015 – 17:23

chtěla bych poslat cukroví dceři do prahy .Kolik by stál balík do 6 kg,

Odpovědět

VK
Vlastimil Kateřiňák 23.12.2015 – 18:26

Dobrý den, celý den, od rána do večera, jsem doma a čekám na doručení balíku z Prahy od syna. Nedočkal jsem se. Na odkazu " Sledování balíků " jsem se dočetl, že zásilka nemohla být doručená pro nepřítomnost. Jak si tohle dovolujete napsat, když celý den čekám, protože je to důležité! Na telefony nereagujete, na SMS taky ne, ani na e-mail! A Vy jste se ani neráčili ozvat! Pěkně Vám děkuji za takové " služby ".

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 24.12.2015 – 21:18

Dobrý den, jaká společnost má balík doručovat? Chytrý balík pouze zprostředkovává doručení přes kurýra, sama zásilku nepřeváží.

Odpovědět

J
Jolana 03.10.2019 – 18:16

Chytrý balík rozhodně nedoporučuji!! Posílala jsem 2 sklenice medu, zabalené podle rady, t.j. polystyreny, bublinky, kartony, papíry, aby se nedotýkaly... Ze všech stran výrazně popsáno jako křehké, i na zprávě pro řidiče upozornění, že jde o sklo! Zcela evidentně řidiči neuměli číst, protože sklenice přišly rozbité. Kromě toho, že při reklamaci chtěli vyčíslit pořizovací cenu medu (! - jak se vyčíslují náklady na 1 včelu a jak se určí, kolik se jich na výrobě podílelo?) stejně reklamaci po měsíci neuznali, že bylo špatně zabaleno. Uznali jen náklady na dopravu. Takže za mě - rozhodně nedoporučuji!!! Česká pošta o moc lepší není, proto jsem volila konkurenci, ale to jsem si evidentně nepomohla!!

Odpovědět

ZR
Zdeňka Rumlová 13.01.2021 – 12:58

Prosím ještě je funkční tato služba ?jak mám postupovat pro odeslání balíčku děkuji

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás