7 triků, jak ušetřit v IKEA: Nižší cena u více než poloviny výrobků, IKEA Family, slevy u partnerů

Lenka Chládková
Publikováno 1. ledna 2024

IkeaŠvédský řetězec IKEA působí na českém trhu od roku 1991. Aktuálně jsou v České republice otevřeny čtyři obchodní domy IKEA Praha – Zličín, IKEA Praha – Černý Most, IKEA Brno a IKEA Ostrava.

V prodejnách IKEA je možné zakoupit vše potřebné pro kompletní vybavení jakékoli domácnosti od drobných doplňků až po plně vybavenou kuchyň. IKEA se zaměřuje na výrobu a prodej funkčních výrobků s kvalitním designem za dostupné ceny. Nabízí široký výběr stylů, materiálů a provedení a svým zákazníkům poskytuje mnoho doprovodných služeb. I díky tomu se IKEA Česká republika stala vítězem soutěže MasterCard Obchodník roku 2022 v kategorii Obchodník s nábytkem a bytovými doplňky.

Jak v IKEA ušetřit

  1. 7 triků, jak ušetřit v IKEA: Nižší cena u více než poloviny výrobků, IKEA Family, slevy u partnerů

    Sledujte akční nabídku IKEA

    IKEA pravidelně připravuje nabídku produktů, které je možné pořídit za zvýhodněnou cenu. Nabídka je vždy platná do vyprodání zásob pro všechny obchodní domy. Všechny výrobky s nižší cenou najdete v sekci “Akce a nabídky“.

    Vyplatí se vám podívat také do sekce “Aktivity v obchodních domech“, kde se jednou za čas může objevit speciální slevová akce (například v květnu a červnu 2023 měli zákazníci možnost získat slevový kupón IKEA ve výši 250 Kč na další nákup).

    Od září 2023 IKEA snížila ceny některých výrobků až o desítky procent. Změna se dotkla více než 3 300 produktů, a to například nábytek Hemnes, Malm či Kallax. Zboží se sníženými cenami najdete označené cenovkou s červenou barvou. V říjnu 2023 přidala IKEA další snížené produkty. Nižší cenovky obdrželo celkem již zhruba 5 700 výrobků, což je více než polovina IKEA sortimentu. Všechny zlevněné produkty najdete zde.

  2. Staňte se členem IKEA Family: Věrnostní a partnerské slevy

    IKEA pro své zákazníky připravila věrnostní program IKEA Family. Registrace je možná přes webové stránky nebo přímo v obchodním domě. Po úspěšné registraci zákazník obdrží elektronickou kartu IKEA Family.

    Výhody věrnostního programu IKEA Family

    Věrnostní slevy

    Díky členství v IKEA Family získávají zákazníci mnoho výhod. Především jsou to věrnostní slevy na vybrané výrobky. Nabídka slev se obměňuje každý měsíc a je doplněna o speciální týdenní nabídky. Výhodnější ceny mají členové IKEA Family i v restauraci, bistru nebo při nákupu švédských specialit. K dispozici je i káva nebo čaj zdarma.

    Partnerské slevy

    Pro členy IKEA Family platí také výhodnější nákupy u partnerů. Se slevou nakoupíte například na e-shopu Albatros, Cewe či Audiotéka, levněji zakoupíte vstupenky do vybraných divadel, zlevníte si jízdu na kole Nextbike nebo objednáte předplatné novin a časopisů za levnější cenu. To vše a mnohem více nabízí partnerské výhody IKEA.

    Dětský program Škudlík

    S dětským program losa Škudlíka sbíráte dětské penízky tzv. škudlíky, za které můžete nakupovat a účastnit se akcí pro děti. V obchodních domech se pravidelně pořádají kurzy, semináře, workshopy a dílničky pro děti.

    Bezplatná výměna do 14 dní

    Když si během vlastní dopravy či montáže zakoupené zboží poškodíte, IKEA vám ho do 14 dní bezplatně vymění. Tato služba “Co rozbijete, to vyměníme” funguje následovně: Poškozený výrobek je kompenzován refundační kartou, v případě poškození jeho části, dostanete náhradní díl. Pro využití této výhody je potřeba při nákupu použít IKEA Family.

    Odkup dětského nábytku

    Pro členy IKEA Family je k dispozici také služba odkupu dětského nábytku. Věrným členům programu by měla IKEA nadělit minimálně jednou za rok poukázku na další nákup nebo jinou odměnu.

    IKEA Business

    Pro podnikatele je určen věrnostní program IKEA Business. Členství je bezplatné a vy budete mít informace, inspiraci i nabídky přizpůsobené přímo konkrétnímu oboru podnikání. Program zahrnuje například interiérové plánování komerčních prostor a kanceláří, objednávání zboží na dálku, vyzvednutí zboží i jeho dopravu.

  3. Stáhněte si mobilní aplikaci IKEA a skenujte skrze ní nákup

    Prostřednictvím mobilní aplikace IKEA získáte nepřetržitý přístup k informacím o sortimentu, cenách a akcích příslušného obchodního domu IKEA. Součástí aplikace je nákupní seznam, odpadá tedy nepraktické zapisování umístění zboží ve skladu pomocí tužky a papíru. Aplikace obsahuje také elektronickou kartu IKEA Family, při placení ji stačí předložit na pokladně.

    Novinka Skenuj a nakupuj

    Nově aplikace umožňuje službu Skenuj a nakupuj. Nakupujete tedy skenováním produktů přímo v obchodním domě a nemusíte tak čekat u pokladny. Po uskutečnění nákupu poté již jen před odchodem z obchodního domu vyhledáte pokladnu pro službu Skenuj a nakupuj a nákup zaplatíte. Stačí, když na samoobslužné pokladně naskenujete QR kód za aplikace. Nákup tak z košíku nevyndáváte znovu na pás a po zaplacení odcházíte.

  4. 7 triků, jak ušetřit v IKEA: Nižší cena u více než poloviny výrobků, IKEA Family, slevy u partnerů

    Online nákup v IKEA

    V e-shopu IKEA jsou možné dva způsoby nákupu. Prvním z nich je online nákup, kdy zboží vyberete, zaplatíte a dopravce vám ho přiveze až domů. Cena dopravy se vždy odvíjí od velikosti a váhy objednávky. Doprava malých zásilek s hmotností do 15 kg vychází na 149 Kč a malý nábytek s hmotností od 15 do 30 kg na 249 Kč. Doručení většího nábytku s doručením za první uzamykatelné dveře stojí od 349 Kč do 1 599 Kč, doručení přímo do bytu se pohybuje od od 649 Kč do 1 999 Kč.

    Druhým způsobem, jak si objednat zboží z e-shopu je služba „Klikni a vyzvedni“, kdy zboží na internetu vyberete, zaplatíte a pracovníci IKEA vám ho připraví k vyzvednutí ve vybraném obchodním době, ve výdejním boxu, nebo na výdejních místech. Tato služba je zpoplatněna částkou od 49 Kč, cena závisí na velikosti a hmotnosti vybraného zboží.

    Vrácení zboží IKEA

    Vrácení zboží IKEA je možné do 365 dní, pokud není výrobek používaný či poškozený. Na většinu výrobků IKEA je záruka 2 roky, některé produkty mohou mít však záruku prodlouženou, a to 5 až 25 let.

  5. Sledujte sezónní výprodeje a oddělení zlevněného zboží

    Sezónní výprodeje se vždy týkají velkého množství výrobků napříč celým sortimentem. Kategorie Časově omezené nabídkyPoslední šance obsahuje produkty, u kterých je poslední možnost nákupu. Po vyprodání tedy již nebudou v nabídce IKEA.

    Každoročně IKEA pořádá speciální akce. Například slevový poukaz v hodnotě 250 Kč za nákup stromečku, nebo v minulých letech navrácení několika tisíc korun zpět na kartu IKEA FAMILY za nákup funkční kuchyně. Podobné akce se mohou opravdu vyplatit.

    V každé prodejně je vedle pokladen umístěno oddělení zlevněného zboží. Zde je možné pořídit zboží se slevou až 70 %. Často se jedná o poslední kusy na skladě, výrobky druhé jakosti nebo zboží s drobnými vadami. Na výrobky z oddělení zlevněného zboží se vztahuje záruční doba 1 rok, ta ale se nevztahuje na vady, které byly příčinou zlevnění výrobku.

  6. Další služby v IKEA

    IKEA nabízí i další služby zvyšující komfort při nakupování. Všechny služby si můžete pohodlně najít na stránkách IKEA.

    K dispozici je například služba Druhý život nábytku, kdy IKEA odkupuje použitý nábytek a pomáhá mu najít nový domov. Vy pouze vyplníte formulář, nahrajete fotky IKEA nábytku, IKEA nábytek zhodnotí a nabídne vám za něj cenu. Nábytek následně putuje do Oddělení zlevněného zboží.

    IKEA nabízí další doprovodné služby:

    • Zapůjčení přívěsného vozíku
    • Instalační služby a montáž nového nábytku
    • Ušití nebo úpravy zakoupeného bytového textilu
    • Druhý život nábytku
    • Garantovaný odkup dětského nábytku
    • Odvoz a ekologicky šetrnou likvidaci nepotřebného nábytku
    • Zpětný odběr elektrospotřebičů
    • Programy na plánování interiérů (online nebo za přítomnosti specialisty v obchodním domě)
    • Nákup na splátky
  7. Privátní značky IKEA

    Spotřebiče, které IKEA nabízí pod severskými názvy, jsou ve skutečnosti spotřebiče od předních výrobců elektrozařízení. Konkrétně se jedná o značky Whirpool, Bosch a Electrolux. Téměř všechny spotřebiče mají v ceně prodlouženou záruku na 5 let.


G
Gabriela 01.03.2017 – 07:28

velmi mne zarazi vas komentar ke kvalite. Kvalita nabytku jiste neni top, ale ve srovnani s konkurencnimi nabytkovymi retezci je vysoka a za vyrazne nizsi cenu

Odpovědět

S
Styblíková 01.03.2017 – 08:24

Dobrý den. S IKEOU jsme velice spokojena. Má veliký sortiment a velice příjemné zaměstnance. A to se dnes v uspěchané době cení. Jsem spokojená.

Odpovědět

M
Mirka 01.03.2017 – 11:48

IKEA nás baví. Jenom je moc z ruky! Těšili jsme se, že ji postaví i v HK? Snad v budoucnu.;-)

Odpovědět

S
Styblíková 01.03.2017 – 13:10

Nákupy v obchodním domě IKEA provádím ráda. Kdykoli něco sháním, tak IKEU vyhledávám. Je členitá. Dá se skládat vše tak jak si člověk představuje, Výrobky jsou praktické,... M8m jí ráda.

Odpovědět

Z
Zdenka 18.06.2017 – 17:20

Výrobky z Ikey máme již přes 20 let a žádné špatné zkušenosti nemám. Nedám na Ikeu dopustit. Kvalita je rozhodně lepší než u konkurence.

Odpovědět

M
Miloš 15.02.2018 – 23:24

Chybně uvádíte, že IKEA má vlastní dopravu. Má pouze smluvního partnera pro dopravu a pro montáž nábytku. Například pro IKEA Černý Most dopravu zajišťuje firma Hrál.

Odpovědět

Lenka Chládková
Lenka Chládková redaktor Skrblíka 16.02.2018 – 10:26

Dobrý den, Miloši, kde je v článku uvedeno, že má IKEA vlastní dopravu?

Odpovědět

M
Majka 28.05.2023 – 09:08

Jak ušetřit v české IKEA? Nakoupit v polské IKEA. Bohužel. :-(

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás