16 tipů na užitečné mobilní aplikace pro Android

Petr Novák
Publikováno 18. července 2016

Nosíte v kapse chytrý mobilní telefon, ale jen z něj voláte a posíláte SMS zprávy? To je škoda. Smartphony umí skvěle usnadnit život, stačí si do něj nainstalovat vhodné aplikace. S nimi můžete telefonovat zdarma, v autě používat bezplatnou GPS navigaci, zálohovat veškerá svá data nebo si automaticky nahrávat všechny hovory.

V článku pro vás mám 16 tipů na bezplatné aplikace pro Android, které sám rád používám. Ne, hra Pokémon GO mezi nimi není. Článek je zaměřen spíše na méně zkušené uživatele chytrých mobilních telefonů.

Tipy na aplikace pro Android

  1. Aplikace ACR Call Recorder - aplikace na nahrávání hovorů

    ACR – aplikace na nahrávání hovorů

    Aplikace ACR pro Android slouží k automatickému nahrávání všech hovorů. Stačí ji nainstalovat a napoprvé nastavit, pak již funguje sama.

    Bezplatná verze umí nahrávat hovory do formátů WAV, MP4, FLAC, 3GP, AM a pár dalších. Líbí se mi možnost zaheslování přístupu do aplikace a bezúdržbový provoz. Bohužel se občas stává, že se hovor nenahraje. Aplikace na to upozorní notifikací.

    ACR Call Recorder je k dispozici v češtině, nicméně jde o otřesný strojový překlad. Umíte-li aspoň trochu anglicky, používejte ji.

    Za 60 Kč lze koupit prémiovou verzi aplikace, kde lze nastavit filtr, kdy se budou nahrávat jen hovory vyhovující zadaným parametrům. Všechny hovory navíc mohou být okamžitě zálohovány na OneDrive, Google Drive, Dropbox, FTP server nebo zaslány na e-mail.

  2. Aplikace Feedly - RSS čtečka v mobilu

    Feedly – RSS čtečka v mobilu

    Feedly je RSS čtečka, používat ji můžete buď v mobilu a tabletu, nebo přes webovou verzi. V obou případech zdarma.

    Nemáte tušení, co je RSS čtečka? O žádnou novinku se nejedná, služba je stará více než 10 let. Slouží k upozorňování na nové články na webech, které se vám líbí. Odpadá tak pravidelná návštěva stránek s cílem zjistit, co je nového. Stačí do čtečky vložit jednoduchou adresu.

    Vyzkoušet to můžete na Skrblíkovi, což doporučuji a současně nabízím odkaz pro nové články.

    Na Feedly se mi líbí jednoduché a přehledné prostředí, snadná možnost sdílení článků a ukládání do služby Pocket. Jednotlivé zdroje je možné třídit dle kategorií (třeba blogy, zprávy atd.).

    Kliknutím na záložku lze libovolný článek uložit do přihrádky “Saved For Later”. Příspěvek zmizí z aktuálních článků, ale zůstane uložený pro pozdější přečtení.

  3. Aplikace Goggles

    Goggles – vyhledávání podle fotky

    Google Goggles je šikovná aplikace, která dokáže vyhledávat na základě fotografií.

    Stačí vyfotit neznámý obraz, minci nebo město a chvíli počkat. Aplikace fotografii zanalyzuje a pokusí se rozpoznat, co se na ní nachází. S fotografií japonského hradu Himedži i čínské bankovky si poradila dobře.

    • Goggles na Google Play
  4. Aplikace Google Mapy

    Google Mapy – offline navigace zdarma

    Aplikace Google Mapy po telefony Android je ideální pomocník na cesty.

    Zahrnuje bezplatnou GPS navigaci celého světa, možnost vyhledat a uložit libovolnou adresu na světě, prohlížet si satelitní fotografie nebo prozkoumávat okolí přes Google Streetview. Díky sérii fotografií pořízených autem se můžete procházet po ulicích libovolného města.

    Google Mapy mám rád díky třem funkcím:

    • Ve většině států světa je možné část mapy uložit do paměti telefonu. Prohlížet mapu a využívat GPS navigaci pak lze bez připojení k internetu. Funkce se mi několikrát skvěle osvědčila při cestách po zahraničí.
    • Google Mapy v telefonu jsou propojené s webovou aplikací. Stačí být v obou zařízeních přihlášený pod stejným e-mailem. Snadno tak lze ukládat oblíbená místa, případně na pár kliknutí zobrazovat místa, která jste předtím hledali v počítači. Jestliže máte u svých kontaktů zadanou adresu, opět na ni lze navigovat během pár kliknutí.
    • Jestliže si funkci nejprve povolíte, můžete si průběžně ukládat svoji polohu. Telefon pak přesně zaznamená, kdy a kde jste se pohybovali, a to až několik let zpětně.

    Mapy jsou zdarma v češtině včetně hlasové navigace.

  5. Aplikace Google Překladač

    Google Překladač – offline slovník se 103 jazyky

    Google Překladač pro Android nabízí zdarma překlad mezi 103 jazyky, přičemž 52 jazyků lze po stažení slovníku překládat i bez internetu.

    Mně se na cestách osvědčily dvě funkce. U 29 jazyků lze text okamžitě překládat přes fotoaparát. Přeložený text se zobrazí v reálném čase přímo na displeji.

    U 32 jazyků funguje okamžitý překlad mluveného slova, to využijete v situacích, kdy vy, nebo protistrana nerozumí univerzální angličtině.

    Samozřejmostí v Google Překladači je překlad dlouhého textu nebo celých internetových stránek. Čeština, slovenština, angličtina nebo ruština jsou samozřejmost. Nechybí ani exotické jazyky – třeba xhoština, nepálština, šonština, čičevština nebo jazyk zulu. Překladač sám pozná, o jaký jazyk se jedná.

  6. Aplikace IDOS - jízdní řády v mobilu

    IDOS – jízdní řády

    Mobilní aplikaci IDOS nabízí jízdní řády pro vlaky, autobusy a MHD. Nabídka je opravdu široká. Hromadná doprava zahrnuje desítky měst, kromě těch krajských a okresních třeba Jáchymov, Přeštice nebo Kostelec nad Orlicí.

    U všech z nich nabízí našeptávač zastávek a detekci nejbližší zastávky přes GPS. Vyhledaná spojení lze prohlížet bez připojení k internetu.

    Aplikace se zobrazuje s reklamou, její odstranění stojí 49 Kč ročně a 149 Kč navždy. Mezi aplikací s a bez reklamy žádný jiný rozdíl není.

  7. Aplikace Livesport - aktuální sportovní výsledky

    Livesport – aktuální sportovní výsledky

    Livesport je mobilní aplikace ke stejnojmennému výsledkovému webu.

    Takřka okamžitě vás upozorní na aktuální sportovní výsledky formou notifikace na displeji. Aplikace je rychlá a spolehlivá, výhodou je široký záběr sportů i soutěží a bohaté možnosti nastavení.

    Kromě fotbalu, hokeje nebo tenisu jsou v nabídce také méně populární sporty, jako je rugby, plážový fotbal nebo finské pesäpallo. Pro každý sport si můžete zvlášť nastavit, jestli chcete informovat o každé změně stavu, konečném stavu nebo třeba upozornit ještě před začátkem utkání.

    Ligové soutěže pokrývají bez nadsázky celý svět. Důkazem je fotbalová liga Lesotha nebo Jamajky, v Česku sahá fotbal až po divize.

    Líbí se mi propojení s internetovým účtem, kdy jsou sledované zápasy vzájemně synchronizovány, a možnost výběru oblíbených týmů. Po zaškrnutí jsou pak automaticky zasílány notifikace o změně stavu a není třeba sledovat konkrétní termíny utkání.

    • Livesport na Google Play
  8. Aplikace Meteor - meteo mapa ČR

    Meteor – meteo mapa ČR

    Bude pršet? Jednoduchou odpověď na otázku vám poskytne aplikace Meteor.

    Aplikace vám na mapě České republiky zobrazí srážky zaznamenané meterologickým radarem. Modré zbarvení značí drobný déšt, žlutozelená silný liják a bordová průtrž mračen.

    Zobrazit lze meteoradar 90 minut zpětně, nebo simulaci srážek na příštích 45 minut.

    Na aplikaci Meteoradar pro Android se mi líbí zobrazení aktuální polohy formou puntíku a možnost vložit si mapu jako widget na obrazovku. Zjištění aktuální předpovědi je pak záležitostí vteřin.

  9. Aplikace Můj vlak

    Můj vlak – snadný nákup jízdenek ČD

    Můj vlak je oficiální aplikace Českých drah pro Android. Nad očekávání skvělá aplikace.

    Ne kvůli vyhledávání vlakových spojení, aktuálním informacím o průběhu cesty nebo přehledu služeb ve vlacích a na nádražích, ale díky možnosti nákupu jízdenek. Proces nezabere více než 2 minuty, lístek si můžete koupit třeba cestou na nádraží, čímž šetříte čas.

    Jízdenku zaplatíte kartou, navíc si k ní můžete bezplatně přidat místenku. Berte ji jako pojistku pro případ, že bude spoj přeplněný a bez jediné volné sedačky.

    Aplikaci Můj vlak doporučuji používat společně s In-kartou a věrnostním programem ČD Body.

  10. Aplikace OneDrive

    OneDrive – záloha fotek a přístup k datům

    OneDrive je online cloudové úložiště. To může znít tajuplně, ale věřte mi, je to užitečná věc.

    Představte si ho jako obří internetový sklad, kam se bezpečně nahrají vaše dokumenty, fotky, videa a vůbec jakékoliv soubory. Přístup k nim máte jen vy, nikdo jiný se k datům nedostane, pokud mu to nepovolíte.

    Cloud má dvě hlavní výhody: Vaše data jsou zálohovaná. Loni v létě mně ze dne na den odešel disk v počítači. Protože jsem však měl všechna data zálohovaná na cloudu – v aktuální podobě – stačilo se po výměně disku jen přihlásit a počkat, až se stáhnou. Nepřišel jsem o jediný soubor.

    Druhou výhodou je dostupnost dat odkudkoliv. Stačí mít po ruce telefon a můžete být na míle vzdálení od počítače, přesto můžete prohlížet svoje fotky nebo studovat dokumenty uložené v počítači.

    Podobných aplikací je víc, přečtěte si naše srovnání cloudů. Já používám OneDrive, protože mi nabídl 1 TB prostoru a nejnovější Office zdarma. V mobilní aplikaci doporučuji nastavit automatické zálohování pořízených fotografií na cloud a zabezpečení přístupu heslem.

  11. Aplikace Peel Smart Remote

    Peel Smart Remote – dálkový ovladač k TV

    Aplikace Peel Smart Remote promění váš telefon v ovladač televize. Stačí mít smartphone vybavený infračerveným portem, spustit aplikaci a namířit na televizi.

    Hlavní výhoda netkví v tom, že se nemusíte zvedat z gauče. Aplikaci oceníte v situacích, kdy můžete guerillově přepínat televizi ve sportovním baru nebo zeslabit Šlágr TV v opuštěné čekárně lékaře.

    Otravné je ovládání aplikace. Nutí vás vytvořit si profil pro každou jednotlivou televizi, nutí používat v Česku nefunkční služby a uprostřed ovladače bliká reklama. Aplikace navíc zhruba tak třikrát ročně mění svůj název.

    • Peel Smart Remote na Google Play
  12. Aplikace Periscope - streamování videa v reálném čase

    Periscope – streamování videa v reálném čase

    Díky rozvoji rychlého internetu mohla vzniknout aplikace Periscope určená k online streamování videa.

    Od videohovorů se liší zejména ve dvou bodech: Sledovat vás najednou mohou tisíce lidí a vy v průběhu vysílání nevidíte protistranu. Diváci však mohou k živému vysílání přidávat komentáře a vy na ně můžete okamžitě reagovat. Vysílat můžete buď veřejně, nebo pro skupinu vybraných uživatelů.

    Stejně tak můžete přes aplikaci sledovat vysílání dalších uživatelů, vybrat si je můžete třeba přes mapu světa. Díky Periscope by třeba televizní cestopisy mohly dostat zcela nový, interaktivní rozměr.

    • Periscope na Google Play
  13. Aplikace Pocket

    Pocket – archivování článků

    Pocket funguje jako kapsa, do které lze ukládat odkazy na zajímavé články. Stačí si vytvořit účet a můžete používat mobilní aplikaci i webovou verzi.

    Já si do aplikace Pocket ukládám články, které mě zaujaly a v budoucnu se k nim třeba znovu vrátím. Uložené články lze štítkovat, můžete si tak vytvořit třeba škatulky cestování, Austrálie, fotbal apod.

    Články lze do aplikace ukládat jednoduše přes nabídku sdílení. K dispozici je také placená verze, ta navíc umí zálohovat všechny uložené články pro případ smazání nebo odstranění reklam. Na můj vkus je však 45 dolarů ročně trochu moc.

  14. Aplikace SMS jízdenka

    SMS jízdenka – jednodušší cestování MHD

    Aplikace s všeříkajícím názvem umožňuje koupi jízdenky přes SMS zprávu. Tu samozřejmě zaplatíte v závislosti na konkrétní ceně jízdenky, ale nemusíte si pamatovat složité kódy jako “DPMCB JD24 a to celé zaslat na 907 02 030”.

    V aplikaci stačí párkrát kliknout a počkat. Jízdenka obvykle dorazí s párminutovým zpožděním. To není chyba, ale ochrana revizorů před vykutálenými cestujícími, kteří by si jízdenky kupovali až těsně před kontrolou.

    SMS jízdenka pro Android umožňuje koupi jízdenek ve městech Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Olomouc, Ostrava, Otrokovice, Pardubice, Plzeň, Praha, Sokolov, Tábor, Ústí nad LabemZlín. Díky GPS navíc pozná město, kde se nacházíte, a ušetří vám tak pár kliknutí.

    • SMS jízdenka na Google Play
  15. Aplikace Stocard - věrnostní karty v mobilu

    Stocard – věrnostní karty v mobilu

    Stocard je jedna z mnoha aplikací pro Android pro skladování věrnostních kartiček.

    Přidat lze libovolnou z nich. Stačí vybrat z připravené databáze a na vaši kartičku namířit fotoaparátem telefonu. Aplikace z čárového kódu pozná vaše číslo a vytvoří obrázek. Ten můžete libovolně používat místo plastové kartičky, kterou můžete vyndat z peněženky.

    K uloženým kartičkám si můžete psát poznámky, případně vše zálohovat přes Google a Facebook účet. Zajímavá je detekce obchodu na základě polohy. Jestliže jednou použijete aplikaci v Bille, při příští návštěvě stejného místa se vám zobrazí notifikace s připravenou věrnostní kartičkou.

  16. Aplikace Whatsapp - SMS zprávy zdarma

    Whatsapp – SMS zprávy zdarma

    Co jsem si nainstaloval WhatsApp, prakticky neposílám SMS zprávy. Jsou drahé, pomalé a omezující.

    Přes WhatsApp můžete posílat zdarma textové zprávy, fotky, odkazy i videa komukoliv, kdo je připojený k internetu. Zpráva dorazí dříve než přes SMS, přes aplikaci můžete dokonce telefonovat.

    Aplikace je pevně svázána s telefonním číslem, nemusíte si vymýšlet složité přezdívky typu petr.novak.6875 jako na Facebooku. Pro používání WhatsAppu ani žádný sociální účet nepotřebujete.

    Víte, co mě na aplikaci WhatsApp překvapilo nejvíce? Že ji používají i lidé, do kterých bych to neřekl. Pro delší konverzace doporučuji používat WhatsApp ve webovém prohlížeči.

Jakou praktickou mobilní aplikaci používáte rádi vy? Svůj tip nám můžete napsat do diskuze.


M
Milan 15.03.2017 – 06:46

Největší radost mi udělala 10 - ne kvůli tipu, ale kvůli fotkám z Tokya :)

Odpovědět

r
rudolf 20.03.2017 – 11:58

Zkoušel jsem mapy na google mapy ale bez wifi je neučina tak nevím kde jste k tomu došly

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 20.03.2017 – 12:00

Došli jsme k tomu tak, že jsme Google Mapy bez wifi sami vyzkoušeli v Japonsku, Austrálii a v dalších zemích. Všude fungovaly bez wifi, stačí si stáhnout část mapy do paměti telefonu (když jste připojeni k internetu). Poté již není připojení vyžadováno.

Odpovědět

a
askub 05.07.2017 – 07:05

Bylo by to pěkné, kdyby to byla pravda. Třeba aplikace 1) ACR funguje ale JEN na Androidu verze 5. Mám Honor 5X, kde je Android 6 a ani ťuk, nefunkcní.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 05.07.2017 – 09:44

Obávám se, že bude chyba ve vašem přístroji, nebo třeba v nastavení aplikace. Na Samsungu s Androidem 6+7 aplikace funguje, jak má.

Odpovědět

a
askub 05.07.2017 – 10:45

Díky za odpověd, sice si o sobě nemyslím, že jsem genius, ale nastavoval jsem to podle návodu programu, takže zbývá možnost, že to nedovede telefon. Díky za nakopnutí správným směrem.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 07.07.2017 – 14:45

Mrkněte na moje nastavení, třeba Vám to pomůže. :)

Odpovědět

V
Vlček 03.03.2018 – 17:21

Při vytáčení v Česku na českého operátora na číslo které není na internetu mně to bohužel většinou připojí někam do Asie nebo do anglicky mluvících zemí a odpočítá i kredit.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 03.03.2018 – 21:26

Dobrý den, která aplikace toto dělá? S ničím takovým jsem problém neměl. :)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás